Lakiapua työsuhteen haasteisiin

Lakiruutu on uusi webinaari- ja videosarjamme, jossa autamme jäseniämme työelämän oikeudellisissa pulmatilanteissa. Videoilla asianajaja, varatuomari, KTM Katja Halonen asianajotoimisto Teperi & Co:sta antaa lakiapua ja neuvoja yleisimpiin jäseniämme askarruttaneisiin työsuhteen haasteisiin.

Videot ovat katsottavissa YTK-Yhdistyksen jäsenten OMA+ palvelun Webinaarit ja koulutukset -osiossa.

Tutustu videoiden aiheisiin:

  • Jos irtisanominen osuu omalle kohdalle, saattaa työntekijälle herätä monia kysymyksiä. Näin on etenkin tapauksissa, joissa kyse on irtisanomisesta henkilöön liittyvällä syyllä. Riittääkö syyksi esimerkiksi kykenemättömyys työtehtäviin tai pitkäaikainen sairausloma? Täytyykö aina antaa varoitus ennen irtisanomista? Miten työsuhteen purkaminen ja irtisanominen eroavat toisistaan? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastataan Lakiruutu-sarjan ensimmäisessä jaksossa, jossa on käyty läpi jäsenten yleisimpiä kysymyksiä työsuhteen päättymistilanteissa. Katso video OMA+ -palvelussa!

  • Koeaikana testataan soveltuvuutta puolin ja toisin. Mitä tulee ottaa huomioon, jos koeaikana työnantaja tulee purkulappu kädessä ilmoittamaan, että työt loppu nyt? Missä tilanteissa voidaan sopia uudesta koeajasta tai koeajan pidennyksestä? Näihin ja moniin muihin koeaikapurun kysymyksiin sukelletaan Lakiruutu-sarjan toisessa jaksossa. Katso video OMA+ -palvelussa!

  • Milloin työnantajalla on tuotannolliset tai taloudelliset perusteet työsuhteen irtisanomiseen? Onko laissa säädetty irtisanomisjärjestyksestä? Lakiruutu-sarjan kolmannessa osassa käydään läpi tuotannollisin tai tuotannollisin syin irtisanottujen jäsenten kysymyksiä. Lisäksi jaksossa käydään läpi niitä erityisryhmiä, joilla on korotettu irtisanomissuoja ja käydään läpi kiellettyjä irtisanomisperusteita. Katso video OMA+ -palvelussa!

  • Miten työsuhteen ehdot määräytyvät? Kuinka laaja työnantajan työjohto-oikeus on? Millaisissa tilanteissa työsuhteen olennaisia ehtoja voidaan muuttaa? Mitä tapahtuu työsuhteelle, jos työntekijä ei suostu ehtojen muuttamiseen? Lakiruutu-sarjan neljännessä osassa käsitellään työsuhteen ehtojen muuttamista ja työnantajan työnjohto-oikeuden laajuutta. Katso video OMA+ -palvelussa!

  • Viidennessä lakiruudussa valmistaudutaan yhteistoimintaneuvotteluihin. Yhteistoimintaneuvottelut aiheuttavat kysymyksiä työyhteisöissä oman työpaikan tilanteesta. Milloin YT-neuvottelut on pidettävä? Edustaako luottamusmies kaikkia työntekijöitä neuvotteluissa? Kuinka kauan YT-neuvottelut kestävät? Mitä tietoja voi pyytää työnantajalta yhteistoimintaneuvotteluiden aikana? Näihin kysymyksiin vastataan Lakiruudun yhteistoimintaneuvotteluita koskevassa jaksossa. Katso video OMA+ -palvelussa!

  • Lakiruudun kuudennessa osassa keskitytään vuosiloman kertymiseen. Aluksi käydään läpi, miten vuosilomaa kertyy normaalitilanteessa ja milloin lomat on pidettävä. Perhevapaalla, opintovapaalla, sairauslomalla tai lomautuksen aikana lomaa ei kuitenkaan yleensä kerry kuten normaalitilanteessa. Näihin erityistilanteisiin keskitytään Lakiruudun vuosilomaa käsittelevässä jaksossa. Katso video OMA+ -palvelussa!

  • Epäasiallinen käytös on valitettavan yleistä suomalaisillakin työpaikoilla. Missä kulkee häirinnän ja työnantajan työnjohto-oikeuden välinen raja, eli milloin työnantajan määräykset ovat työnjohto-oikeuden väärinkäyttöä? Millainen käytös työpaikalla on epäasiallista? Lakiruutu sisältää toimintaohjeet, miten toimia, mikäli joutuu epäasiallisesti kohdelluksi työpaikalla. Katso video OMA+ -palvelussa!

  • Milloin palkka pitää olla maksettuna? Entä jos palkka on myöhässä tai virheellinen? Mistä saa rästissä olevat palkat, jos työnantaja menee konkurssiin? Millainen on palkan velkomusprosessi oikeudessa? Kahdeksannessa lakiruudussa keskitytään palkanmaksun ongelmiin. Katso video OMA+ -palvelussa!

    ​​​​​​​Jos palkkasi on saamatta työnantajan maksukyvyttömyyden vuoksi, katso myös Lakiruudun palkkaturvawebinaarin tallenne Youtubessa.

Katja Halonen asianajaja varatuomari henkilökuva asianajotoimisto Teperi & Co YTK-Yhdistys Lakiruutu-webinaari työsuhteen palkka-asioista yhteistyö

Asianajaja, varatuomari, KTM Katja Halonen asianajotoimisto Teperi & Co:stä ohjeistaa jäseniämme työsuhteen ongelmatilanteissa Lakiruutu-videoilla OMA+ -palvelussa.

Tutustu myös Työsuhdeneuvontamme kattaviin ohjeisiin, työsuhdetietopakettiin sekä työsuhdeneuvonnan usein kysyttyihin kysymyksiin ja vastauksiin!


Lakiruutu-webinaari: asiaa palkkaturvasta

# palkanmaksu, työnantajan maksukyvyttömyys, konkurssi, palkkaturva

Mitä tehdä, kun työnantaja jättää palkat maksamatta ja menee konkurssiin? Entä työnantajan muut maksukyvyttömyystilanteet?

Webinaarissa asianajaja, varatuomari Katja Halonen asianajotoimisto Teperi & Co:stä vastaa jäseniämme pohdituttaviin palkkaturvaa koskeviin kysymyksiin.

Linkki kyselyyn